Речник за сърфиране - S: От пясъчен бряг до място за сърф

Пясъчна лента

Пясъчната ивица не е нищо повече от увеличаване на недрата под водата близо до плажа, т.е. купчина пясък под вода близо до брега.
Формата и местоположението на тази купчина пясък обаче оказва голямо влияние върху формата и качеството на вълната на съответния плаж.
Пясъчните брегове са постоянно в движение поради бури и приливи и отливи. Следователно местоположението и качеството на вълните на разбиване могат да се променят значително в течение на една година.

surf

лъжичка

С лъжичка имаме предвид огъването на дъската за сърф.
Ако поставите дъска на земята и я погледнете отстрани, можете да видите този завой много добре. Колкото повече кривина/сапун има сърфът, толкова по-лесно е да се обърнете. Колкото по-малко огъване/лъжичка има сърфът, толкова по-бързо се плъзга. Лопатката е компромис между маневреността и добрите плъзгащи свойства за всяка дъска за сърф и е различна в зависимост от областта на приложение на сърфа. Дъска за мощни вълни има тенденция да има повече лъжичка, а дъска за слаби/малки вълни има по-малко.

Вълните винаги идват на интервали - така наречените набори. Това означава, че те идват на групи и повече или по-малко редовно. Можете и трябва да наблюдавате това явление добре от плажа, защото в крайна сметка няма смисъл да гребете навън, когато идват вълни. Вижте няколко сета и пребройте секундите между сетовете. (Времето, когато морето е спокойно). Когато изчаквате следващия набор, не вземайте първата вълна от входящия набор. Ако не получите вълната, ще бъдете въведени в „липсата“ от всички следващи вълни. Освен това първата вълна обикновено не е най-добрата. Така че изчакайте и вижте първо!

Форма

Формата е конструкцията на сърфа/сърфа, неговата форма или размери като: размер, ширина, дебелина и др.
Има безброй различни форми, в зависимост от това колко опитен е сърфистът и кои вълни предпочита да сърфира.

Шейпър

Шейпър е този, който изгражда вашия сърф за вас. Тя се основава на размерите на тялото ви и стила ви на шофиране. Бъдете честни с вашия шейпър, когато правите дъска, построена за вас. Не е много полезно, ако му кажете, че искате да направите радикални обрати, ако все още имам проблеми с излитането. В най-лошия случай ще получите сърф, който няма да ви отведе никъде и определено няма да се забавлявате да сърфирате с него.
Формиращият също знае какво е полезно за вашата повредена дъска и какви материали можете/трябва да използвате, за да поправите дъската си, за да не я повредите допълнително.

Shorebreak

Пробивът на брега е вълна, която се счупва директно към плажа. Крайбрежните брегове се образуват главно при прилив и отлив и не трябва да се подценяват.
Често не е толкова лесно да се измъкнете от водата „елегантно“ след почивка на брега без „пляскане по корема“ на плажа. Трябва внимателно да наблюдавате комплектите вълни и да излизате на брега в почивката между два комплекта вълни.

Къса дъска

Късата дъска е най-малката дъска сред сърфовете. С него можете да извършвате радикални маневри.
Много сърфисти избират дъска, която е твърде къса твърде рано. Късата дъска изисква ездачът му да може да гребе бързо и мощно от много стръмна част на вълната, както и способността да бъде по-балансиран и сръчен.
За да се постигне радикално маневриране, както обемът, така и дължината са силно ограничени.

сигурност

Безопасността винаги трябва да е на първо място при сърфиране. Поради тази причина има правила. Можете да намерите тези правила в нашата брошура за теория за сърф на Take Off, която ще получите от нас безплатно при всеки курс за сърф. Научете внимателно тези правила и внимавайте един за друг във водата. Никога не бъдете безразсъдни или небрежни в полза на вълната. Начинаещите винаги трябва да бъдат интегрирани в грижите им, защото първоначално им е по-трудно да обръщат внимание на всички неща едновременно или дори да ги избягват.
За ваша собствена безопасност е важно да защитите главата и врата си с ръцете си веднага щом загубите контакт с дъската за сърф. Трябва рефлексивно да овладеете това движение на ръката, защото единственото нещо, което може да се нарани, докато сърфирате, е вашата собствена дъска за сърф.
Разбира се, ние обръщаме специално внимание на безопасността в нашите курсове за сърф и всеки курс за сърф включва подробен инструктаж за безопасност.

Отстрани

Отстрани означава, че вятърът идва отстрани. (виж също сушата, офшорна)

Скейтборд

4 години след откриването на магазин Zephir, той вече е изправен пред финансова разруха и двигателите все по-често се обръщат към други компании.
Z Boys не само повлияха на скейтборд сцената, без преувеличение може да се каже, че те са измислили сактеборд, какъвто го познаваме днес.

Софтборд

Софтбордът е най-подходящият сърф/сърф за начинаещи в сърфа.
Софтбордовете често имат същата форма като Minimalibu или Malibu. Софтбордовете имат покрита с пяна повърхност и меки гумени перки. Поради покритието им не е необходимо да бъдат восъчно нанасяни. Преди всичко меката повърхност помага да се избегнат инциденти по време на сърфиране. Не можете да се режете на перките на меките дъски и поради мекия материал на тяхната повърхност няма твърди повърхности или ръбове върху меката дъска, на които можете да се нараните.
В Австралийската сърф асоциация (ASA) и Английската сърф асоциация (BSA) използването на меки дъски е задължително за училищата по сърф.

Слънчево изгаряне

Тъй като сте повече или по-малко изложени на слънце през целия ден във вода, не трябва да забравяте да се предпазвате от слънчеви изгаряния, когато сърфирате. Лицето е най-чувствително към слънчево изгаряне. Днес много продукти са съобразени точно с нуждите на любителите на водните спортове и дори се предлагат без консерванти. Това означава, че използвайки такъв слънцезащитен крем, вие не само защитавате кожата си, но и околната среда.

Спот/сърф място

Мястото или мястото за сърф е мястото, където отивате да сърфирате. Много места за сърфиране са изброени във вестници за сърф, книги за сърф или в интернет. (вижте също картата за сърфиране). С помощта на тези директории за сърф спотове, вашите сърфинг пътувания, разбира се, могат да бъдат планирани по-лесно. По-голямата част от времето, в допълнение към изброените петна, ще намерите и условия на вълните и вятъра, които оживяват съответното място за сърф. Трябва да включите в планирането на пътуването си, че тези условия на вълните и вятъра могат да се променят по различно време на годината.

С малко късмет може дори да намерите тайно място на пътуванията си. Secret Spot е surfspot, който не е включен в нито една директория на surfspot и където никой или само няколко души сърфират или карат с вълна.
Моля, имайте предвид обаче, че петна, които все още не са описани, също могат да крият опасности като силни течения, скалисти, равни повърхности и др. Най-добре е да попитате рибарите или жителите на място, ако не сте сигурни. Повечето от тях знаят най-добре за „морето на прага им“.

Квадратна опашка/опашка за скуош

Повечето дъски за сърф имат квадратни или скуош опашки. Както подсказва името, опашката на борда е квадратна с повече, по-малко заоблени ъгли. Квадратната или скуош опашка осигурява обем в задната част на дъската за сърф. Обем, който ви е необходим за тесни и радикални завои.

Ток (виж също Ток)

Сърфиране с гребло (SUP)

Пристрастяване

Сърф/дъска за сърф (виж също дъска/дъска)

Съвет: Можете да намерите голям избор от различни сърфове и гидрокостюми, както и нашите онлайн консултанти за продукти (сърф и неопренов търсач) в нашия онлайн сърф магазин. Също така се радваме да ви посъветваме по телефона или по имейл.

Сърф лагер

Сърф лагерът е място, където можете да се срещнете с други сърфисти с подобно мислене за сърф.
Терминът сърф лагер не означава непременно настаняване в лагер - т.е. палатка. Това е много повече за това да бъдете заедно с хора със същите интереси, т.е.общността с други сърфисти.
Първите сърф лагери възникват през 40-те години на миналия век. Тогава сърфът все още беше в зародиш и само няколко „луди хора“ от това време посветиха целия си живот на сърфирането.

Нирваната на сърфистите беше тогава - точно както е днес - Хавай. С целогодишни топли температури, топла вода и спиращи дъха вълни, Хавай беше и е крайната дестинация за сърфиране. Най-известният участък от брега за сърфиране е северният бряг на Оаху. На това диво северно крайбрежие на Оаху къмпингуваха първите сърфисти, които бяха посветили живота си изцяло на сърфирането. Така тази малка група ентусиасти основаха първия сърф лагер.

Междувременно сърфирането се превърна в популярен спорт, но нищо от очарованието на спорта не е загубено. Напротив, всяка година все повече хора се ентусиазират от „спорта на кралете от старите Хаваи“.

Под професионално ръководство сърфирането може да се научи бързо и безопасно и кратката седмична почивка е достатъчна, за да се научите да сърфирате, за да бъдете заразени с ентусиазма на спорта завинаги. Най-забавно е да се научите да сърфирате с група съмишленици в сърф лагер. Лагерът за сърф не е задължително да е палатков лагер. Става въпрос за това да бъдеш с други сърфисти. Следователно сърф лагерът може да бъде и къща с апартаменти или бунгала, важно е да можете да правите нещо с останалите сърфисти, след като сърфирате заедно. Това често създава нови приятелства.

Канарските острови са идеалното място за сърф лагер, тъй като както на Хаваите има топли температури, топла вода и перфектни вълни през цялата година. Идеалното място да започнете да сърфирате, а също и за напреднали сърфисти да подобрят своите сърф умения.
Канарският остров с най-добри условия за сърф е Фуертевентура. Тук в южната част на Фуертевентура са сърф лагерите OTRO MODO в Коста Калма и Моро Хабле.

Сърф стойки

Сърф стелажите са много практични и има много различни дизайни и дизайни. Стойки за сърф са прикрепени към велосипеди, автомобили и др. И улесняват транспорта. В нашия офис за сърф училище в Morro Jable отдаваме под наем плажни моторни крайцери със сърф стойки.

Поглъщаща опашка/рибена опашка/V опашка

Опашката на лястовицата не прилича на рибната перка и се използва, за да се направи много широка опашка, контролируема отново. По принцип може да се нарече и двойна щифт опашка. Често можете да видите тази форма на дебелите, широки дъски. С опашката си засилват впечатлението, че това е формата на риба.

Подуване (вж. Също вълни)

Подуване е името, дадено на вълните, набъбват или всъщност енергията на вълната, която се движи през океана, разпространява се и подрежда и накрая се счупва като вълна на брега.